Agogô

Povijest

Izvorno porijeklo instrumenta je zapadnoafričko, od naroda Yoruba i datira od 5.st.pr.Kr. Koristio se u tradicionalnoj Yoruba glazbi stoljećima sve do danas. Do Brazila je došao sa afričkim robljem.U počecima su izrađivani od bronce, zatim željeza. Zadržao je bazičnu konstrukciju sve do danas. Druga inačica, agogô de castanha , razvijena je u Brazilu i izrađuje se od drva i ljušture brazilskog oraščića. Vjeruje se da je do toga došlo jer robovi nisu imali pristup materijalima kao što je željezo ili bronca. Osim capoeire, važan je instrument u religiji Candomblé, a zastupljen je i u ostalim oblicima brazilske kulture kao što su samba, afoxé, itd.

Opis

Izrađen je od dva metalna zvona različitih veličina povezanih na stražnjem dijelu.U baterii daje najviši zvuk od svih instrumenata, stoga ga je potrebno svirati oprezno kako ne bi narušio harmoniju kojoj orkestar teži. Agogô de castanha – na drvenoj dršci nekad su se prirodnom smolom lijepili brazilski oraščići, novije izvedbe koriste vijke i matice kako bi se pričvrstili.

Uporaba

Svira se udaranjem metalnog ili drvenog štapića o zvona ili, u drvenoj inačici, o šuplje brazilske oraščiće. Daje samo dva tona ovisno udara li se veće ili manje zvono(oraščić).