Projekt Tribo Moderna

Projekt „Tribo Moderna“ usmjeren je na poticanje razvoja kulture mira i nenasilja putem borilačke vještine capoeira, kroz aktivnosti usmjerene na rizičnu djecu, njihove obitelji i lokalnu zajednicu.

„TRIBO MODERNA“ na portugalskom znači „Moderno Pleme“ i predstavlja simboliku ovog Projekta koji predstavlja inovativni pristup u borbi protiv neprihvatljivih ponašanja koristeći capoeiru kao metodu u radu s djecom. Capoeira je nenatjecateljskog karaktera te potiče suradnju, nenasilje i prihvaćanje međusobnih različitosti.

 

Projekt odgovara potrebama korisnika na sveobuhvatnoj razini jer uspostavlja partnerske odnose među različitim čimbenicima u lokalnoj zajednici. Provodi se u 6 osnovnih škola, u Zagrebu, Zaprešiću i Rijeci, a korisnici projekta su rizična djeca, njihovi roditelji i volonteri te pojedina razredna odjeljenja na školama u kojima se projekt provodi.

 

Glavne aktivnosti projekta su radionice capoeire za djecu u koji se osim fizičkog dijela treninga protežu i principi capoeire te filozofija koja promovira jednakost, suradnju i važnost grupe kao podrške («moderno pleme»), a u capoeira igri kroz nadmudrivanje pokretima djeca uče kako kontrolirati negativne emocije i ispoljiti ih na prihvatljiv način, kako na provokaciju ostati smiren, kako biti svoj, a pritom uvažavati suigrača.

 

Uz radionice capoeire za djecu, u projektne aktivnosti uključeni su i roditelji kroz savjetodavni rad, radionice i zajedničke aktivnosti s djecom.

 

Pojedina djeca dobivaju dodatnu pomoć i podršku kroz individualan volonterski rad koji provode studenti i studentice viših godina pomagačkih struka. Rad svih izvoditelja i volontera praćen je supervizijama i edukacijama.Vrijednosti tolerancije i nenasilja promiču se u školama i lokalnim zajednicama i kroz obilježavanje Dana tolerancije, provedbu kampanje protiv nasilja te radionice za razredna odjeljenja.

 

Projekt je dosad sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Zagreba – gradskog ureda za socijalnu zaštitu, Zagrebačke županije, Grada Pule i Grada Zaprešića.

 

Idejni začetnik projekta je Udruga Amazonas iz Zagreba, a Udruga Capoeira Rijeka partner je u provedbi projekta od 2016. godine.