Instrumenti u Capoeiri

Bateria

Berimbau glavni žičani instrumenti capoeire

Berimbau

[birimbau]

Berimbau je glazbeni instrument porijeklom iz Afrike koji u igri capoeire ima strahovito veliki značaj i ulogu. Osim što vodi bateriu (orkestar), diktira ritam, tempo te vrstu igre u rodi.


Pandeiro

[pandeiru]

U capoeiri, po važnosti,instrument  odmah nakon berimbaua.Inačica je instrumenta u nas poznata kao def, tamburin i sl. Pandeiro je dio baterie, a obično se koriste dva prilikom sviranja. Prilikom sviranja pomaže održavati puls igre te naglašavati određene trenutke u igri.

Pandeiro tamburin instrumenti capoeire
Atabaque konga instrumenti capoeire

Atabaque

[atabaki]

Atabaque je vrsta bubnja koja prati i nadopunjuje berimbau, simulirajući zvuk otkucaja srca i dajući igri capoeire posebnu energično-ratničku notu.

agogo-bell instrumenti capoeire

Agogô

[agogo]

U doslovnom prijevodu znači zvono. Postoje dvije inačice koje se koriste u capoeiri: metalni ili drveni načinjen od brazilskog oraščića (castanha). Instrument kojim se drži tempo uz atabaque.

reco-reco strugalica instrumenti capoeire

Reco-reco

[heku-heku]

Instrument koji se najrjeđe koristi u modernim capoeira bateriama. Zvukom i načinom sviranja podsjeća na popularni latino-američki instrument güiro.


Ritmovi

u našoj školi bavimo se proučavanjem i vježbanjem različitih ritmova i njihovih karakteristika

Toques do Berimbau

Tradicionalni Angola ritmovi;

Angola, São Bento Pequeno, São Bento Grande de Angola, Santa Maria, Cavalaria, Samba de roda

Capoeira Regional ritmovi (Mestre Bimba); São Bento Grande de Mestre Bimba (Regional), Banguela, Iuna, Idalina, Amazonas, Santa Maria, Cavalaria, Hino da Capoeira Regional

Ostali ritmovi (Mestre Suassuna); Miudinho